Verslagen van activiteiten

Verslagen > Overrompelende hoeveelheid moderne kunst in de Bavo 26-01-2019

Overrompelende hoeveelheid moderne kunst in de Bavo 26-01-2019

Op zaterdag 26 januari 2019 gingen we op museumbezoek bij de kathedrale basiliek St. Bavo te Haarlem. We begonnen op het inmiddels vertrouwde adres van het Wachtlokaal met een echt Haarlems kopje koffie. Door een heel klein stukje miscommunicatie waren we een half uur te vroeg bij de Bavo-basiliek. Gelukkig konden we niet veel later toch naar binnen, want het was drommels koud op deze dag.


De bouw van deze indrukwekkende kerk startte na een lange voorgeschiedenis in 1895 met het koor, de kooromgang en de aanliggende straalkapellen. Architect Jos Kuypers, de zoon van Pierre Cuypers (architect van o.a. het Rijksmuseum in Amsterdam) verwerkte hierin kenmerken van de neogotische bouwstijl, zoals de toepassing van spitsbogen in het koor en de kooromgang.

De tweede bouwfase was van 1902 tot 1906, onder auspiciën van Kuypers en Jan Stuyt (o.a. ontwerper van de St. Josefkerk in Velsen-Noord). Je kunt hierin elementen uit de jugendstil en art Deco terugvinden. Dit is goed te zien aan bij voorbeeld de koepel en het middenschip.

De laatste bouwfase eindigde in 1930. Cuypers vond hiervoor inspiratie in de Amsterdamse school. Hiervan getuigen onder andere de twee torens, die zonder spits gebouwd zijn.

Daarna kon dan de kerk door de gelovigen in gebruik genomen worden.

 Er is heel veel moois te bewonderen, zowel buiten als binnen de kerk. Gezien de bittere januarikoude hielden we het bij het interieur. Charlotte Eymael was onze gids en zij zat vol interessante verhalen over de kunstenaars die gewerkt hadden aan het verfraaien van het kerkinterieur. In het bijzonder de straalkapellen kwamen aan bod. Al met al bieden zij een artistieke staalkaart van de moderne (ook toegepaste) kunst tot op heden.

Enkele voorbeelden. Mari Andriessen, Haarlems beeldhouwer, richtte de Antoniuskapel in. Jan Toorop nam de tegeltableaus in de St. Aloysiuskapel voor zijn rekening. Bernard Meddens ontfermde zich over de Willibrorduskapel.

Gijs Frieling schiep het mozaïek, dat een plaats kreeg in de kooromgang boven de sacramentskapel.

Wie het over de kathedraal heeft, kan overigens niet om de persoon van Han Bijvoet, een Haarlemse kunstenaar, heen. Hij beheerste vrijwel alle facetten van een modern kunstenaarschap en sporen van zijn werk vind je door de hele kerk heen. Wij zagen bijvoorbeeld de raamgroepen in de Kerstkapel met daarin twee speelse verwijzingen, en de raamgroepen in de Piëtakapel. Maar hij heeft zich met vrijwel elk onderdeel van de inrichting bemoeid, tot het ontwerpen en soms ook zelf vervaardigen van een aantal gildevaandels. Aan hem is kort geleden een tentoonstelling gewijd in het Kathedraalmuseum, dat in 2015 werd geopend ter vervanging van de Schatkamer.

Ook in onze rondleiding werd aandacht besteed aan dit museum in de kelder van de kathedraal, waar op dat moment ruim 400 verschillende kerststallen verzameld waren uit alle delen van de wereld.

Na ruim anderhalf uur was deze boeiende rondleiding ten einde. We hebben lang niet alles uitgebreid kunnen zien en bewonderen maar je kunt er altijd een tweede, derde enz. bezoek aan wijden. Aan de balie zijn overzichtelijke plattegronden en routes te verkrijgen. De entreeprijs van 4 euro omvat tevens een uitgebreide audiotour.

 Annemarie Broek

 

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben