Verslagen van activiteiten

Verslagen > Leven en werken in Japan 19-2-2020

Leven en werken in Japan 19-2-2020

Op 19 februari jl. hield Piet Rosenhart een lezing met dia’s over de reizen die hij naar Japan maakte. In een sneltreinvaart kwam er een groot aantal kleurendia’s langs, waarbij de spreker allerlei wetenswaardigs over dit wonderlijke land wist te vertellen.


Hieronder vindt u een verkorte samenvatting van de belangrijkste thema’s.

Geschiedenis

Het land Japan is tot 1853gesloten gebleven voor reizigers uit andere landen. De regering vreesde dat vreemdelingen zouden proberen het land te kerstenen. Een uitzondering hierop werd gemaakt voor de Nederlandse handelspost, die echter niet verder kwam dan het (kunstmatige) eiland Decima vlak voor de kust.

Algemeen

Het Japanse rijk bestaat uit zo’n 6800 kleine eilanden (al dan niet door mensenhanden aangelegd) en vier grote. Op Honshu, het grootste eiland, zijn de grote steden zoals Tokyo en Osaka te vinden. Al met al beslaat het een oppervlakte van bijna 400.000 km2, bijna 9 x zoveel als Nederland. Er wonen bijna 125 miljoen mensen, ongeveer 7 x zoveel als in ons land, hoewel de tendens de laatste jaren wat dalend is.

 Flora en fauna

Driekwart van het land bestaat uit bergen; de inwoners wonen op de resterende laagvlakten.

Er is veel natuurschoon te vinden. Het land is rijk aan bergen, bossen, meren en kent een aantal typisch Japanse dieren: o.a. makaken, kraagberen, kraanvogels en een aantal exclusieve hondenrassen. In de steden is echter vrijwel geen ruimte voor natuur; de tuinen in de woonwijken zijn microscopisch klein (denk aan een enkele plantenbak voor de gevel) door ruimtegebrek.

De natuurlijke middelen van bestaan zijn visvangst en landbouw. Er is vlak onder de kust vis in overvloed te vinden. Rijst wordt verbouwd op postzegelkleine akkertjes.

Vlees echter is zeer duur. Beroemd is het vlees van het wagyu rund, dat ook voor ons vrijwel onbetaalbaar is.

Religie

Japan kent twee grote godsdienstige stromingen: het Shintoïsme en het Boeddhisme.

In het shintoïsme worden veel goden (natuurgeesten) aanbeden. Het is de oorspronkelijke religie van Japan. Daarnaast wordt het boeddhisme beoefend, een religie die de voorouderverering centraal stelt en van oorsprong uit India afkomstig is.

Kenmerken van de bevolking

De Japanse volksaard verschilt nogal van de onze. Japanners hebben eerbied voor andermans spullen: diefstal komt niet of weinig voor; andere vormen van criminaliteit (zoals fraude en vormen van witteboordencriminaliteit) echter wel.

Karoshi betekent “dood door overwerk” en komt in Japan veel voor. Na de bijzonder zware werkweek van soms wel 60 uur, is er soms toch nog tijd voor ontspanning: skieën in de Japanse Alpen, kalligrafie beoefenen of Pachinko, een kruising tussen een gokkast en een flipperkast, spelen in stalen bunkers die eruit zien als tempels.

De samenleving is buitengewoon goed geregeld; de Japanners zijn ook bekend om hun beleefdheid en discipline. Dit geldt ook voor het onderwijs op de scholen. Leerlingen maken in de middagpauze de school helemaal schoon. Na schooltijd zijn de kinderen bovendien verplicht om aan allerlei clubs mee te doen.

Tonami

De stad Tonami, waar Rosenhart een aantal keren te gast was, ligt op het eiland Honshu, net als alle grote steden. Tonami ligt in een gematigd warm klimaat met veel regenval. Daarom is de streek goed geschikt voor het verbouwen van rijst en tulpen (in wisselkweek).

De stad was tot 2014 in een stedenband verbonden met Lisse, tot de bezuinigingen een einde aan deze mooie traditie maakten. . Er vonden regelmatig scholierenuitwisselingen plaats.

Hier vind je ook de beroemde bollentuin, waar elk jaar in mei tulpen in bloei staan. Je vindt dan ook overal in de stad bloeiende bloembollen in potten op de meest uiteenlopende plekken.

Huizenbouw

De meeste Japanse huizen zijn opgetrokken uit steen en hout, met rieten daken. Het riet wordt met pluimen en al toegepast. Door de bouwwijze zijn de huizen flexibel wat praktisch is in verband met de soms felle wind en de veelvuldig optredende aardbevingen.

In grote steden is opvallend dat alle elektrische leidingen boven de grond zijn aangelegd. Daar is geen duidelijke reden voor te geven.

Door de geringe hoeveelheid bouwgrond staan de huizen dicht op elkaar; er zijn weinig bomen te vinden in de Japanse steden.

 

Men kent wel een vernuftig systeem om de straten in de strenge winters ijsvrij te houden.

 

De avond werd traditiegetrouw besloten met een rondje vragen, die Piet snel en vakkundig wist te beantwoorden.

 Annemarie Broek

 

 

 

 

 

 

 

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben