Verslagen van activiteiten

Verslagen > Een zeer goed bestede dag  13-05-2016

Een zeer goed bestede dag  13-05-2016

Op zaterdag 13 mei vond de gezamenlijke dagtocht van de afdelingen Beverwijk en Zaanstad plaats. De Beverwijkers werden om acht uur opgehaald bij het station en vandaar werden op diverse andere plekken de overige deelnemers binnengehaald. We wisten nog niet of het weer wel wilde meewerken maar daar kwamen we in de loop van de dag wel achter.


De eerste stop was bij de Cantina, het restaurant bij museum Nieuw Land in Lelystad. Tijd voor koffie met een uitstekend stuk appeltaart. Daarna konden we op eigen gelegenheid in het museum rondkijken. De dames werden gebiologeerd door de immens lange “ Flevoland – Van Bayeux tot Biddinghuizen”, een borduurwerk dat met glans de vergelijking met het tapijt van Bayeux kan doorstaan. Jammer genoeg mochten we hier niet fotograferen, maar dat is een reden temeer hier nog eens terug te komen. Voor kinderen en speelse volwassenen is het Watertheater een echte uitdaging. Hier kan je zelf ervaren hoe een polder werkt en wat de invloed van het water is. Dan is er nog een aantal vaste en tijdelijke exposities over de geschiedenis en de opgravingen van dit stukje Nederland.

Om kwart voor twaalf gingen we de bus weer in, waar inmiddels een gids was gearriveerd om ons al rijdend wegwijs te maken in de stedenbouw en architectuur van Lelystad. Indrukwekkend hoe uit dit stukje voormalige Zuiderzee een prachtige stad is gecreëerd, die overigens nog steeds aan het uitbreiden is. De gids kreeg bij zijn afscheid en welverdiend en warm applaus als beloning.

Verder ging het naar De Wind in de Wilgen, een heemtuin in de directe omgeving van Lelystad, voor een kop koffie of thee met iets lekkers erbij. Meegebrachte boterhammen konden hier ook genuttigd worden. Daarna voor wie dat wilde een wandeling door de tuin, waar alle mogelijke landschapsstijlelementen aanwezig zijn: rivierloopjes, heuvels, weides en boomgaarden. Alles in een notendop; de tuin is ruim een hectare groot.

Om exact 14.00 uur zat iedereen weer in de bus voor het laatste educatieve onderdeel van deze dagtocht. We gingen naar het Waterloopbos in Marknesse, waar schaalmodellen van grote waterwerken te zien zijn. Deze zijn tussen 1951 en 1996 gebouwd door ingenieurs van het waterloopkundig laboratorium en bieden de mogelijkheid de loop van het water te testen.

Rond 16.15 zetten we koers naar restaurant De Goede Aanloop te Tollenbeek waar we getrakteerd werden op een uitstekend driegangen-duomenu. Een voortreffelijke keus!

 

 

Als laatste verrassing leidde de buschauffeur ons via een omweg langs de dijk en via Enkhuizen weer naar ons startpunt. Zo hadden we de hele ronde Flevoland bezocht.

Dank aan de chauffeur, die ons al rijdend op de hoogte bracht van de geschiedenis van dit stukje nieuwe land, waarbij hij de details ook niet schuwde. Dat zorgt voor een stukje extra verdieping, waar wij Nivonners veel waarde aan hechten.

Hulde aan de werkgroepleden, die deze intensieve trip zo goed hebben voorbereid. We hebben er enorm veel van geleerd en tevens genoten van de gelegenheid de onderlinge banden te verstevigen.

Annemarie Dekker-Broek

Voor alle foto’s klik hier

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben