Verslagen van activiteiten

Verslagen > De Zwarte Tulp  28-01-2018

De Zwarte Tulp  28-01-2018

Op 28 januari had de Museumgroep een uitje gepland aan museum De Zwarte Tulp in Lisse. Dit is gevestigd in een voormalige bollenschuur en bestaat sinds 1985. Kort geleden is het met een ingrijpende verbouwing uitgegroeid tot een attractie van formaat.
In het museum stond de koffie al klaar voor onze groep. Daarna was het woord aan rondleider Anita Weijers die ons in de hal een stukje geschiedenis vertelde alvorens ons langs de verschillende afdelingen te leiden.


Het museum is in het bezit van een aantal deelcollecties, die alle met de bloembollenteelt te maken hebben. Aan het begin is de collectie De Witte Zwaan te zien, die de gebroeders Zwetsloot in bruikleen gaven aan het museum. Hierin prachtige glazen tulpvazen, maar ook rijk ingelegd meubilair en moderne schilderijen.
Daarnaast is er een unieke collectie hyacinten- en krokussenvazen in alle kleuren en technieken, bijeengebracht door Marianne Wyler-Mayer en na haar dood aan het museum geschonken.

Veel indruk maakte de inrichting van de vroeg 20ste-eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV, die na de verbouwing kon worden opgesteld.
De zolder is geheel gewijd aan vijf eeuwen bollencultuur met een indrukwekkende tijdlijn aan de wand en een collectie oude gereedschappen en attributen.

 

Na afloop van de enthousiaste rondleiding kon ieder op eigen gelegenheid de tentoonstelling van Anton L. Koster “Naar de bollen” bezichtigen. Helaas was de uitstalling in de museumwinkel zo indrukwekkend dat niet iedereen daar moeiteloos langs kon lopen. Een troost: Koster is nog tot eind april te zien, zodat u deze gemiste kans kunt inhalen.
Hulde ook voor de organisatie van de Museumgroep, die wegens omstandigheden dit op korte termijn moest regelen.

Het was een prima uitje voor een koude januarizondag.

Annemarie Broek

Voor alle foto’s [KLIK HIER]

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben