Verslagen van activiteiten

Verslagen > Cruquiusmuseum 25-03-2018

Cruquiusmuseum 25-03-2018

Op 25 maart jl. organiseerde de Museumgroep een bezoek aan het Cruquiusmuseum in Cruquius (Haarlemmermeer). Vroegtijdig waren we aanwezig bij het nabijgelegen Theehuis zodat we in alle rust konden genieten van de robuuste broodjes kroket, de heerlijke taartpunten, de meegebrachte bammetjes en ander lekkers.

 


In het museum werden we vriendelijk en efficiënt ontvangen door het vrijwillige personeel. Eerst kregen we een aandoenlijk oud tekenfilmpje te zien van de hand van Herman Berserik, een schilder uit de Nieuwe Haagse School. Er zijn ook andere inleidende films maar deze is de duidelijkste en begrijpelijk voor jong en oud.

De rondleidster, Magda, startte met enkele algemene opmerkingen over de bouw in neogotische stijl van het stoomgemaal. Daarna bracht zij ons langs de machinehal met de watermaquette naar de eerste verdieping, waar een demonstratie plaatsvond van het zuigersysteem dat de basis is waarop het gemaal zijn werk kon doen (thans hydraulisch). Magda kon een duidelijk en uitgebreid antwoord geven op de vragen die er gesteld werden. Deze rondleiding werd enigszins ingekort omdat we naadloos konden aansluiten bij de theatrale rondleiding om half drie.

En zo konden we kennismaken met Cruquius, de excentrieke landmeter/waterbouwkundige met zijn personeel en een koffielezende dame. Allen uitgebeeld door leden van het gezelschap Living History. Hier hadden we absoluut niet op gerekend en dat maakte ons bezoek extra feestelijk!

In de naastgelegen expositiezaak konden we nog de tentoonstelling Heavy Metal bewonderen. Hier zag je robuuste industriële objecten, door fotograaf/docent Rob Slooten vastgelegd met een zelfgemaakte pinhole camera. Beslist zeer de moeite waard.

Al met al een bijzonder leerzaam en aangenaam uitje, waar 12 deelnemers op deze eerste echte lentedag van hebben genoten.

Annemarie Broek

Om alle foto’s te bekijken [klik hier]

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben