Verslagen van activiteiten

Verslagen >  Museumbezoek aan het Japanmuseum Sieboldhuis Leiden  25-11-2018

 Museumbezoek aan het Japanmuseum Sieboldhuis Leiden  25-11-2018

Op zondag 25 november gingen we met een select gezelschap op weg naar het Sieboldhuis, een klein maar interessant museum in de binnenstad van Leiden. Eerst legden we aan bij Stadscafé Van der Werf, een ouderwets aandoende bruine kroeg op weg naar het museum, waar we genoeg tijd hadden voor een kop koffie mét wat lekkers erbij.


Ruim op tijd kwamen we aan bij het Sieboldhuis waar de speciaal voor ons ingehuurde gids, Shione Kunimori, ons al stond op te wachten.

Het bezoek bestond uit drie delen. Eerst bekeken we een korte video over het leven van Von Siebold. Daarna leidde de gids ons rond door de indrukwekkende tentoonstellingszalen. Ten slotte konden wij (op de laatste dag van deze tentoonstelling) de bijzondere expositie zien van fotograaf Charlotte Dumas.

 

Museum

In het jaar 2005 werd ter ere van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen, in Leiden het Japanmuseum SieboldHuis geopend. De naam verwijst naar een vroegere bewoner, Philipp Franz von Siebold (1796-1866), die zeer geïnteresseerd was in alle aspecten van de Japanse natuur en cultuur en er zijn uit Japan afkomstige schatten in tentoonstelde. De collectie is dan ook zeer divers. Het pand werd in de zestiende eeuw gebouwd, huisvestte in de loop der eeuwen verschillende vooraanstaande burgers en overheidsdiensten en is te vinden aan het Rapenburg 19. In het museum vind je een vaste expositie van landkaarten, gesteente, dieren en planten, gebruiksvoorwerpen en kunst. Daarnaast worden er wisselende tentoonstellingen van Japanse kunst en aan Japan gelieerde activiteiten georganiseerd.

 

Von Siebold

Philipp Franz Balthasar von Siebold werd in 1796 geboren in het Duitse Würzburg. Net als zijn vader en veel andere familieleden, alle vooraanstaande professoren en artsen, ging hij geneeskunde studeren. Van 1823 tot 1829 werkte hij als arts op het eiland Decima, de Nederlandse handelsnederzetting voor de Japanse kust. Daar was hij de eerste Westerling die in Japan de westerse geneeskunde mocht doceren. Op verzoek van de VOC deed hij tevens onderzoek naar de Japanse flora en fauna.

In 1829 werd hij verbannen omdat hij geprobeerd had “geheime” documenten mee te smokkelen. Hij moest daarbij zijn Japanse echtgenote en hun dochter achterlaten. Deze dochter werd later overigens de eerste vrouwelijke arts in Japan.

Een enorme verzameling Japanse planten, dieren en voorwerpen vergezelde hem op zijn tocht naar het thuisland. Enkele Nederlandse medewerkers op Decima met wie hij een goede band had, stuurden hem ook nog lang na zijn gedwongen vertrek nog allerlei objecten. Zijn vrouw en dochter ondersteunde hij vanuit Nederland zo goed als hij maar kon.

Van 1832 tot 1845 woonde hij in het huidige museum, dat hij inrichtte met zijn uit Japan afkomstige schatten. Maar het huis werd misschien ook wel te klein omdat Von Siebold in 1845 een gezin stichtte met Helene von Gagern. Het echtpaar kreeg vijf kinderen van wie er één overigens een zeer gewaardeerd diplomaat in Japan werd.

Vervolgens vestigde Von Siebold zich op het landgoed Nippon in Leiderdorp (thans bij Leiden ingelijfd). Hij bouwde daar kassen en legde zich toe op het kweken van uit Japan meegebrachte gewassen, zoals de azalea, de hortensia en de hosta, in verschillende variëteiten.

Van 1859 tot 1862 had Von Siebold de gelegenheid om weer enkele jaren in Japan door te brengen als adviseur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Die tijd gebruikte hij om zijn verzameling uit te breiden tot een uniek overzicht van de Japanse natuur en cultuur uit die periode.

De betekenis die Von Siebold had voor de cultuur van ons land strekt veel verder dan in dit verhaal aan de orde komt. Hij was een echte generalist in de klassieke zin des woorden; zijn belangstelling kende vrijwel geen grenzen.

 

De wisseltentoonstelling

De wisseltentoonstelling was gewijd aan het werk van Charlote Dumas met als titel “Het paard en de kalebas”. Fotograaf Dumas werd in 1977 te Vlaardingen geboren. Zij volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie (1996-2000) en de Rijksacademie van beeldende kunsten (2000-2001), beide in Amsterdam.

Vanaf 2012 maakt legde zij zich ook toe op het maken van films. Haar werk werd onder andere tentoongesteld in Tilburg, Amsterdam en New York.

In ‘het paard in de kalebas’ gaf Charlotte Dumas haar persoonlijke kijk op de band tussen mens en dier, met name een met uitsterven bedreigd Japans paardenras. Het 12-jarige Japanse meisje Yuzu en haar paard Urara vormden samen met vijf objecten de rode draad in de tentoonstelling. De kalebas is een voorwerp dat deel uitmaakt van een Japanse mythe.

Na afloop van de rondleiding bezochten we de museumwinkel waar vele verleidelijke zaken te koop waren. Onze gids, Shione Kunimori, begeleidde ons tot het moment van afscheid op een zeer hoffelijke en plezierige wijze.

Jammer is toch wel dat zo weinig mensen zich geroepen voelden om aan dit museumbezoek deel te nemen. Het kost veel tijd en energie om een dergelijk bezoek te organiseren en dan is een bezoekersaantal van zeven toch wel teleurstellend.

Annemarie Broek

Voor alle foto's [KLIK HIER]

 

 

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben