Verslagen van activiteiten

Verslagen > Bezoek aan het Tropenmuseum 31-03-2019

Bezoek aan het Tropenmuseum 31-03-2019

Het doel van de excursie was het Tropenmuseum in Amsterdam.

De historie van het museum gaat terug naar 1864 toen Frederik van Eeden het “Koloniaal Museum” oprichtte, dat in 1871 in het Paviljoen Welgelegen in Haarlem ondergebracht werd. Na ruimtegebrek werd besloten tot nieuwbouw in Amsterdam.

 

 


Johannes van Nieuwkerken ontwierp het merendeel van het gebouw. Na zijn dood in 1913 nam zijn zoon de ontwerptaak over. In 1926 was de bouw na elf jaar werken gereed. De detaillering (versiering) van het gebouw is van de hand van tien verschillende beeldhouwers. De commissie van symboliek zag toe op de juiste weergave van de koloniale werkelijkheid.

Nadat we ons in het resturant van het Tropenmuseum verzameld hadden (mede door ziekte helaas maar 12 personen), kwam de gids voor die middag ons om kwart voor een ophalen. De rondleiding bestond uit twee delen, beide met aandacht voor de architectuur van het Tropenmuseum. Het deel “binnen” had als hoofdonderwerp de versieringen op de kapitelen van de zuilen. Daarop diverse beeldverhalen. Variërend van heldhaftige (!) verovering van de Indische koloniën tot de gang van zaken in het dagelijks leven daar (met de rol van vrouwen in die wereld). De symboliek druipt er werkelijk overal in het gebouw van af. Een voorbeeld. De klink van de deur in de vorm van een olifants­slurf zou bij aanraking ons allen geluk garanderen.

Tijdens het “buiten” gedeelte liet de gids ons de emblemen op de gevel aan de Linneausstraatzijde zien. Het Leitmotiv is hier macht. Alle aandeelhouders (steden) van de VOC hebben daar een embleem op witte steen.

Op de gevel aan de Mauritskadezijde een regel uit “Het daghet in het Oosten” een liedtekst uit 1358, die in een koloniale context misplaatst werd. In 1358 was echt geen sprake van het koloniale oosten.

 

 

‘Het daghet inden Oosten,

het lichtet overal;

hoe luttel weet mijn liefken,

och waer ick henen sal!

 

En nog 14 coupletten

 

 

 

 

 

Na afloop van de interessante rondleiding “buiten” gingen we weer naar binnen. Toen bleek dat het aanraken van de olifantsslurf geen garantie voor geluk is: Ellen struikelde languit over een opgekrulde inloopmat waarbij haar neus en bovenlip forse schade opliepen. De volgende dag bleek dat ze ook nog een gekneusde rib had.

Na afloop van de rondleiding met de prima gids was er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid ook het museum zèlf te bezoeken. Daar hebben we maar een uurtje aan kunnen besteden. Dat lijkt wat kort en ja dat is véél te kort.

Kier

 

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben